Program hodočašća u Guadalupe, Meksiko

www.svetazemlja.com

4. - 13. 11. 2019.

Guadalupe se smatra najposjećenijim marijanskim svetištem na svijetu, sa preko 20 miliona posjetitelja i hodočasnika godišnje. Pobožnost potječe od ukazanja Djevice Marijeindijancu Juanu Diegu na brdu Tepeyacusjeverno od Mexico Cityja od 9. do 12. prosinca 1531. godine.

Gospa mu se predstavila kao Djevica Marija, majka pravoga Boga i naložila da ode biskupu, te mu kaže da na tom mjestu sagradi crkvu. To je obznanio prvom meksičkom biskupu, franjevcu Juanu de Zummarragi, koji pri prvom susretu nije povjerovao u iskaz. Vidiocu se nakon povratka kući, istog dana i na istom mjestu, drugi put ukazala Gospa koja mu je zapovjedila da sutradan ponovno zamoli biskupa. Juan Diego biskupu ponovno prenosi Gospinu želju koji tada traži neki dokaz da se uvjeri u vjerodostojnost ukazanja. Kako mu je stric bio bolestan ostao je kod kuće, no Gospa se ponovo ukazuje i kaže da stric neće umrijeti, a njega šalje na prvobitno mjesto ukazanja gdje će ga čekati znak koji biskup očekuje. Na ogoljenom brdašcu, u zimsko doba, ugledao je prekrasne kastiljanske ruže koje su biskupu i svim Španjolcima trebale poslužiti kao očigledan dokaz za istinitost čuda. Juan Diego ih bere i stavlja u tilmu, izvanjski ogrtač, pončo, i odlazi biskupu. Kad je pred biskupom otvorio svoj pončo, na ogrtaču je bila Gospina slika. Juan Diego je nakon povratka kući našao potpuno zdrava strica koji mu je potvrdio da se i njemu ukazala Gospa, da ga je ona ozdravila i da je njezin naziv, kojim će biti čašćena na slici, prema njezinim riječima, Uvijek Djevica Sveta Marija Guadalupska.
Nakon ukazanja, milijuni Meksikanaca postali su katolici. 

Danas svetište Gospe Guadalupske ima dvije bazilike. Stara bazilika završena je 1709. godine, no zbog opasnosti od urušavanja ta se crkva danas ne koristi za veća okupljanja. Godine 1976. čudotvorna slika Gospe, naslikana inače na ogrtaču načinjenom od trave, prenesena je u novu baziliku koja je pored stare sagrađena u modernom stilu, a može primiti do 20.000 hodočasnika. Godine 1910. papa Pio X. proglasio je Gospu Guadalupsku zaštitnicom Južne Amerike.
Papa Ivan Pavao II. proglasio je Juana Diega svetim 2002. godine  u bazilici Gospe od Guadalupe. 

1. dan: Zagreb – Paris (ili Frankfurt) – MEXICO CITY 

Sastanak u zračnoj luci u Zagrebu. Poslije carinskih formalnosti ukrcaj u zrakoplov za Pariz, te let u Mexico City. Dolazak u Mexico. Nakon carinskih formalnosti, odlazak u hotel u Mexico City, večera. Noćenje.

2. dan: MEXICO CITY – GUADALUPE – MEXICO CITY 

Kasni doručak. Poslije doručka odlazak u svetište Gospe Guadalupske.Razgled bazilike i svetišta, te brdu Tepeyac, gdje se nalaze crkve i kapelica, te ostala mjesta posvećena s ukazanjem. Sveta misa u svetištu i povratak u hotel. Večera, noćenje.

3. dan: MEXICO CITY – GUADALUPE – MEXICO CITY 

Doručak. Poslije doručka slijedi odlazak do svetišta Guadalupe. Sveta misa i odlazak u centar Mexico City, grada kojeg su osnovali prema zapisimaAsteci1325. godine pod imenom Tenochtitlan. Danas je glavni grad Meksika sa preko 8,5 miliona stanovnika, odnosno preko 20 miliona stanovnika u široj gradskoj regiji. Razgled grada uključuje posjet povijesnoj jezgri i Ustavnom trgu ili Zocalu, gdje se nalaz najstarija i najveća katedrala Latinske Amerike,Metropolitanska katedrala Marijinog Uznesenja na Nebo. Gradnja je započela 1519. godine a završena tek 1813. godine. Od 1987. godine povijesno jezgro je upisano na UNESCO popis svjetske baštine. Nastavak razgled, posjet ruševinama Templo Mayor, Nacionalnoj palači sa zidnim slikama Diega Rivere, plutajućim vrtovima Xochimilco,koji se također nalazi na UNESCO popisu… Povratak u hotel za večeru. Noćenje.

4. dan: MEXICO CITY – TULPETLAC – TEOTIHUACAN – MEXICO CITY 

Doručak. Poslije doručka, odlazak do Tulpetlac,mjesto petog ukazanja Gospe gdje je izliječen ujak Juan Diega, Juan Bernardino. Sveta misa, te poslije mise nastavak putovanja doTeotihuacan, nekada najvećeg gradskog središta Srednje Amerike sa preko 200.000 stanovnika na vrhuncu moći. Grad je neobjašnjivo propao oko 650. godine. Jako dobro očuvane Piramide Sunca i Mjeseca, Citadela sa hramom Quetzalcoatl i palača Quetzaopapalotl su glavne građevine uzduž 15 km duge “Avenije smrti”. Uvršten je na UNESCO popis svjetske baštine u Americi 1987. godine. Razgled lokaliteta i povratak u hotel. Večera, noćenje.

5. dan: MEXICO CITY – TLAXCALA – PUEBLO 

Doručak. Poslije doručka odlazak do grada Puebla.Predaja kaže da su Španjolci nakon najvećeg masakra Indijanaca 1519. godine, u znak pokajanja odlučili izgraditi 365 crkvi za svaki dan u godini na ovom mjestu. Najstarija sačuvana crkva je sv. Gabrijela iz 1549. godine. Razgled grada uključuje posjet katedrali, kapeli Ružarija, crkvi sv. Franje s netaknutim posmrtnim ostacima blaženog Sebastiana od Aparicia, tržnica obrtničke djelatnosti… Nastavak putovanja do svetišta Djevice Marije u Ocotlanu. Tijekom velike suše i epidemije 1541. godine, Gospa se ukazala Indijancu Juanu Diegu Bernardinu, te mu pokazala mjesto izvora, čijom vodom će izliječiti bolesne. Također mu je rekla da će na istom mjestu pronaći kip koji odražava njen lik, te da ga premjesti u crkvu. Vodom je izliječio mnoge, a kip je prebačen u današnje svetište. Sveta misa, te poslije mise posjet svetištu sv. Mihovila u Tlaxcali.Ovdje se desilo ukazanje sv. Mihovila 1631. godine Diegu Lazaru, te mu ukazao na izvor od čije vode će bolesni ozdravljati. Povratak u hotel, večera, noćenje.

6. dan: MEXICO CITY – SANTIAGO DE QUERRETARO 

Doručak. Poslije doručka, nastavak putovanja do Santiago de Querretara, grada u središtu Meksika, udaljenog 200m km od Mexico City. Grad je osnovan 1531. godine. 1996. godine je uvršten na popis UNESCOV zaštite. Po dolasku u grad, smještaj u hotel. Poslijepodne sveta misa i razgled grada. Prva kapela La Cruz, sagrađena je na malom brdašcu na istočnom kraju doline, TrgPlaza de Armas, sjedište vlade, samostani Santa Teresa, El Carmen,Santa Clara i Santa Rosa, Gradski akvadukt iz 18 – tog stoljeća. Povratak u hotel, večera, noćenje. 

7. dan: SANTIAGO DE QUERRETARO – SAN MIGUEL DE ALLENDE – GUANAJUATO 

Doručak. Poslije doručka nastavak putovanja do San Miguel de Allende, grada koji je 1542. godine osnovao franjevac San Juan de Miguel, a od 1826. godine dobiva današnje ime po jednom od vođa borbe za neovisnost Ignaciju Allende. Poznat je po kulturi meksičkog baroka. Sveta misa u svetištu sv. Mihovila i nastavak putovanja do Guanajuata.Grad je osnovan 1548. godine zahvaljujući otkriću srebra u obližnjem gorju. Poznat je po rudnicima srebra i popločanim ulicama. Razgled grada uključuje posjet Plaza de la Paz, kazalištu Juareza, crkvi San Diega i svetištu Gospe od Guanajuata. … Povratak u hotel, večera, noćenje.

8. dan: SANTIAGO DE QUERRETARO – SAN JUAN DE LOS LAGOS 

Doručak. Poslije doručka cjelodnevni izlet u San Juan de Los Lagos, koje je osnovao 1543. godine fra Miguel de Bologna, donijevši kip Djevice od Bezgrešnog Začeća. Prema predaji, tijekom jedne cirkuske predstave, kćerka jednog izvođača se spotakla i nabola na nož, te je smrtno ranjena. Tijekom priprema za sahranu, tijelo je izložena pred Gospin kip, te je uskoro djevojčica čudesno oživjela. Od tada je svetište postalo nezaobilazno mjesto posjeta hodočasnika i postalo drugo po veličini meksičko svetište. Sveta misa, te poslije mise povratak u hotel. Večera, noćenje.

9. dan: SANTIAGO DE QUERRETARO – GUADALUPE – ZRAČNA LUKA MEXICO CITY – PARIS - ZAGREB: Doručak. Poslije doručka, ukrcaj u autobus i nastavak putovanja prema Mexico City. Završna misa u svetištu Guadalupe. Slobodno vrijeme za shopping, te odlazaka do zračne luke. Ukrcaj u zrakoplov i let u Paris i Zagreb. 

10. dan: PARIS – ZAGREB

CIJENA ARANŽMANA: EUR 2300,00 PO OSOBI (planirano ali uskoro će biti točna cijena)u 2-krevetnoj sobi. Doplata za jednokrevetnu sobu: CHF 425,00.

U cijenu aranžmana uključeni:

  • Prijevoz zrakoplovom na relaciji Zagreb – Mexico City – Zagreb;
  • Prijevoz autobusom po programu hodočašća;
  • Smještaj na bazi polupansiona u hotelima sa 4* u Mexico City (5 polupansiona) i Querretaro (3 polupansiona)
  • Usluge našeg vodiča, te lokalnog vodiča na engleskom jeziku za razgled Mexico City;
  • Kapa, Molitvenik i audiosustav za praćenje programa.

PRIJAVITE SE ŠTO PRIJE AKO ŽELITE POĆI HA HODOČAŠĆE. PRIJAVA VAS NIŠTA NE KOŠTA A NAMA JE DOBAR ORIJENTIR ZA FORMIRANJE I VELIČINU GRUPE. Hvala vam unaprijed!

e-mail: mika.stojic@gmail.comili davor@gtour-medjugorje.com(mobitel: +387 63 321 210)

Uime organizatora – fra Mika Stojić, animator hodočašća: