Hodočašće u Svetu zemlju

www.svetazemlja.com - hodocasca

19.- 26.9.2017. Zagreb - Tel Aviv

(zrakoplovom)

Dan 1, Zagreb - Tel Aviv - Nazaret

Sastanak u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso tri sata prije polijetanja zrakoplova. Detaljan carinski pregled prije poleta zrakoplova Sun D'Or za Tel Aviv. Nakon carinskih formalnosti u zračnoj luci Ben Gurion, nastavak putovanja prema Nazaretu. Smještaj u hotelu Rimonim, večera, noćenje.

Dan 2, Nazaret - Haifa - Gora Karmel

Razgled Bazilike, crkve sv. Josipa, sinagoge i crkve Marijinog izvora. Sv. Misa u 14:00 u Bazilici Navještenja. Ručak, zatim odlazak prema Haifi, lučkom gradu na sjeveru Izraela, posjet brdu Karmelu na kojem je djelovao prorok Ilija, Ilijinoj špilji u crkvi Gospe karmelske i samostanu Stella maris. Panoramski razgled Bahajskih vrtova. Povratak u hotel, večera, noćenje.

Dan 3, Nazaret - Brdo Blaženstava - Tabga - Kafarnaum - Galilejsko jezero - Kana Galilejska

Poslije doručka, odlazak do Tabghe. Obilazak crkve čudesnog umnoženja kruha i riba, te posjet crkvi  Sv. Petra (crkva Petrova prvenstva) u istom mjestu. posjet Kafarnaumu, gradu u kojem je Isus proveo najviše vremena tijekom svog javnog djelovanja, razgled ostataka starog grada, sinagoge i Petrove kuće. Misa na Brdu Blaženstava u 11:00, ručak, te poslije ručka  odlazak do Galilejskog jezera. Vožnja čamcem po jezeru. Slijedi odlazak u Kanu Galilejsku. Obnova bračnih zavjeta u crkvi prvog Isusova čuda. Povratak u hotel, večera, noćenje.

Dan 4, Nazaret - Tabor - Jerihon - Mjesto Isusova krštenja (Qaser Yehuda) - Qumran - Jeruzalem

Poslije doručka putovanje do brda Tabora i Bazilike Preobraženja. Sv. Misa u 09:00. Nakon sv. Mise odlazak na rijeku Jordan, na mjesto Isusova krštenja. Ručak u Qumranu, te posjet mjestu pronalaska svitaka s Mrtvog mora. Odlazak u Jerihon i razgled najstarijeg grada na svijetu  - Zakejeva smokva, Brdo kušnje. Odlazak u Jeruzalem. Smještaj u hotelu, večera, noćenje.

Dan 5, Jeruzalem - Maslinska gora - Cenacolo (Posljednja večera) - Zid Plača (Zapadni zid hrama)

Poslije doručka, uspon do Maslinske gore: kapela Uzašašća, crkva Očenaša, crkva Dominus flevit (Gospodin je plakao), Crkva svih naroda (Maslinski vrt u kojem se Isus znojio krvavim znojem). Ručak u restoranu Casanova. Poslije ručka nastavak razgleda koji počinje usponom do brda Sion i posjeti crkvi Sv. Petra od pijetlova pijeva (Kaifin dvor). Obilazak crkve Dormitio Mariae (Marijino usnuće), zatim Cenacolo, mjesto Posljednje večere. Davidov grob. Sv. Misa u 16:00 u franjevačkoj crkvi uz Cenacolo, te posjet Zidu plača (Zapadni zid), ostatku nekadašnjeg Hrama. Povratak u hotel, večera, noćenje.

Dan 6, Jeruzalem - Betlehem - Ein Karim

Poslije doručka odlazak do Ein Karima, rodnog mjesta Ivana Krstitelja. Posjet crkvi Marijina i Elizabetina susreta, te posjet crkvi rođenja Sv. Ivana Krstitelja. Nastavak putovanja prema Betlehemu. Posjet Pastirskim poljima, te odlazak u stari dio grada do trga Jaslica (Manger). Razgled Bazilika Rođenja Isusova, te ulazak u samu špilju. Ručak u Casanovi, te poslije ručka razgled špilje sv. Josipa i sv. Jeronima, bazilika sv. Katarine. Sveta Misa u 14:30, te poslije mise razgled Špilje mlijeka. Povratak u hotel, večera, noćenje.

Dan 7, Jeruzalem - Via dolorosa - Mrtvo More

Poslije doručka, posjet crkvi sv. Ane, posvećene Gospinu rođenju i ribnjaku Bethezda. Križni put do Crkve Kristova groba koji počinje od Kapele bičevanja i osude, te bazilike Ecce homo. Po završetku križnog puta sv. Misa u crkvi Kristova groba u 09:00. Nakon sv. Mise razgled Bazilike. Ručak u Casanovi. Poslije ručka odlazak do Mrtvog Mora. Kupanje u najslanijem moru na svijetu i najnižoj točki na Zemlji. Povratak u hotel, večera, noćenje.

Dan 8 , Jeruzalem - Tel Aviv - Zagreb

Rani doručak, te vožnja autobusom do zračne luke Ben Gurion. Nakon detaljne carinske kontrole, polet zrakoplova za Zagreb. 

Dodatne informacije

Dodatne informacije vezane za putovanje u Izrael
Polet zrakoplova - informaciju o redu letenja dobit ćete desetak dana pred polazak

Carinske formalnosti

Svi predmeti namijenjeni za vaše osobne potrebe oslobođeni su carine u Izraelu.

Putna prtljaga

Dozvoljen je kofer do 23kg, a u kabinu također jedan do 8kg (prema propisanim mjerama). U prtljazi (u kabini) ne smije se nalaziti oštri predmeti (nožići, turpije za nokte, škarice, tekućina preko 100 ml - ovo pravilo posebno vrijedi za povratak - ni u kom slučaju ne stavljati vodu iz Jordana koju kupite u bočicama u ručnu prtljagu...).

Novac

Izraelska novčana jedinica je Šekel, u opticaju je i Američki Dolar. U većim trgovinama i hotelima primaju se i kreditne kartice - Visa, Master, Diners, American. Sve se može plaćati dolarima osim što valja imati malo sitniša za odlazak u WC pogotovo ako treba ubaciti novčić u automat.

Odjeća i obuća

Odjeća i obuća treba biti pogodna za duža stajanja i šetnje. Temperatura u Izraelu u rujnu i studenom je ugodna (dnevna temperatura u rujnu do 30C, a u studenom 25C )stoga treba ponijeti laganu i prozračnu odjeću za dnevne obilaske, te topliju za večernje šetnje. Ponijeti pristojnu odjeću - ramena i koljena moraju biti pokrivena prilikom posjeta sakralnim objektima.

GSM telefoniranje

Naši GMS operateri imaju ugovore s lokalnim kompanijama: Orange i Cellcom. Cijena minute poziva prema Hrvatskoj i B i H iznosi oko 2,50 EUR, a SMS oko 0,70 EUR.

Lopovi: najbolje je nabaviti malu torbicu oko vrata i krupniji novac i dokumente čuvati u njoj, a ostalo u prednjem džepu. Kupovanje izvan trgovina je opasno jer tu lopovi koriste gužvu i kradu. Nisu nasilni pa su zato neprimjetni, ali vješti.
Gdje god budemo slavili sv. misu običaj je dati mali slobodni prilog za crkvu (milostinju).
Kapa na glavi je obvezna za muške kad se posjećuje Zid plača (Zapadni zid hrama)
Sunčane naočale i kupaći kostim trebaju vam radi kupanja u Mrtvomu moru.
Voda za piće - Voda u pipama je zdrava, no vodu u bocama možete kupiti u autobusu (1USD).
Piće uz objed: uz objed se servira voda i  možda neki sokovi s vodom. Ostalo piće nije uključeno u cijenu.
Slikanje i snimanje: Na većini lokaliteta je dozvoljeno, ali ako negdje nije, bit ćete obaviješteni. Zabranjeno je fotografiranje vojnih i policijskih objekata.
U sobama u hotelu ne ostavljati ništa vrijedno. Koristiti sefove na recepciji hotela ili u sobi. Novac i putovnicu uvijek imati sa sobom.
Obnova bračnih obećanja bit će u Kani Galilejskoj.

Kupovanje suvenira

Na svakom mjestu koje posjećujemo može se nabaviti nešto što je za to mjesto karakteristično.
Prijava za hodočašće: Kod prijave potrebno je odmah uplatiti kotizaciju od 500 USD. Do 1. veljače 2016. uplaćuje se sljedeća rata od 500 USD, a do 10. ožujka preostali iznos od 400 USD (sve u US Dolarima).
Prigodom prijave trebate dostaviti: Ime, prezime, adresu, mobitel ili telefon, e-mail; broj putovnice, JMBG ili OIB